Valikko Sulje

Tukea sinne mistä sitä on otettu!

 

Tukea sinne mistä sitä on otettu!

Viime keväänä meistä jokainen sai kokea miltä poikkeusolot tuntuivat. Koulut menivät kiinni, ihmiset asettuivat koteihinsa etäkouluun ja etätöihin. Etäopetukseen siirtyminen oli varmasti keino jota kukaan meistä ei olisi halunnut toteuttaa. Sen seurauksena moni lapsi ja nuori tippui opetuksen kelkasta. Korviin kantautui viestejä nuorista ja lapsista, joita ei saatu etäyhteyden kautta tavoitettua koko kevään aikana kuin kerran tai kaksi. Kouluista saatu viesti on, että tuen tarve on moninkertaistunut ja oppimiserot lasten välillä ovat kasvaneet. Eivätkä uutiset koulukiusaamisesta ja kouluväkivallasta helpota huoltani tilanteesta. Mitä opimme tästä?

Tulevaisuudessakin koulutus on avainasemassa tasoittamassa sosioekonomisten erojen tuomia haasteita lasten ja nuorten välillä. Jos haluamme panostaa tulevaisuuden osaavaan Suomeen, on koulutuksen laatua ja etenkin tukea koulunkäyntiin lisättävä. Onneksi Marinin hallitus toi jo kesäkuun 2020 lisätalousarviossa 300 miljoonaa tukea koronakriisin tuomien oppimiserojen vähentämiseen ja nyt keväällä osoittaa lisätukea mm. varhaiskasvatukseen sekä oppilas-ja opiskelijahuoltoon. Lappeenrannassakin tukea on saatava enemmän kohdennettua koko koulutuspolulle, aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle.

Edellämainitun koulutuspolun on jatkossa tarjottava enemmän moniammatillista tukea lapsille ja nuorille. Moniammatillisella tuella tarkoitetaan opettajien, erityisopettajien, koulunkäynninohjaajien, koulukuraattorien- ja koulupsykologien yhdessä muodostamaa tukikokonaisuutta, jossa lapsi tai nuori saa tukea niillä osa-alueilla, joita hän tarvitsee. Kaikkea ei voi kaataa opettajien niskaan, vaan Lappeenrannassakin tarvitaan enemmän yhteistyötä ja moniammatillista tukea. Julkisuudessa on kerrottu, että moni oppilas joutuu odottamaan koulupsykologille pääsyä jopa vuoden. Kun tuen tarve on kova, siihen kuuluu vastata pian. Moniammattilliseen ja erityiseen tukeen on nyt panostettava. Jos panostuksia ei tehdä, lasku tulee olemaan liian suuri. Meillä ei ole varaa menettää meidän lapsia ja nuoria!

– Jussi