Valikko Sulje

Tulevat vaalit ovat arvovaalit.

Tulevat vaalit ovat arvovaalit.

Viime viikolla SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin totesi IS:n vaalitentissä tulevien eduskuntavaalien olevan arvovaalit. Hän totesi sosialidemokraattien arvoihin kuuluvan etenkin sen, että SDP haluaa pitää pieni- ja keskituloisten puolta, vahvistaa työllisyyttä, turvata kasvua panostamalla koulutukseen ja TKI-toimintaan sekä huolehtia, että yhteiskunnan peruspalvelut toimivat. Pääministeri totesi myös, että ajassa on kyse paitsi kansakunnan turvallisuudesta myös arjen turvallisuudesta. Vain eheä ja heikoimmista huolta pitävä yhteiskunta on resilientti ja kestävä. SDP:n toimintaa ohjaavat arvot: vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus, demokratia sekä ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion kunnioittaminen. Näihin arvoihin on itsekin helppo tukeutua.  

Puolueiden erilaiset arvot näkyvät päivittäisessä poliittisessa työssä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tänään hyväksymä esitys uudeksi translaiksi on herättänyt laajaa keskustelua sekä eripuraa eduskuntapuolueiden sisällä. Eri puolueiden arvot näkyvät keskustelussa vahvasti. Kokoomusmiesten kipuillessa siitä, että vaihtavatko miehet sukupuoltaan välttääkseen armeijan, vastustavat perussuomalaiset lakia täysin esteettömästi. Keskustan konservatiiviosasto kipuilee selkeästi asian kanssa, osa tosin hyväksyy lakiuudistuksen. Keskustan pitäisi vain muistaa, ettei heidän toimintansa ole hallitusohjelman mukaista. Tosin Keskusta on ennenkin jäänyt kiinni tämänlaisesta toiminnasta. SDP on vahvasti lakiuudistuksen puolella ja hyvä niin. Sosialidemokratiaan on aina kuulunut ihmisten vapaus ja tasa-arvo. Minulle itselleni on tärkeää, että tulevaisuuden Suomessa jokaisella on oikeus päättää itsestään ja olla oma itsensä. Me emme halua eritellä ihmisryhmiä eri kasteihin vaan tasa-arvoistaa tätä maata ja maailmaa. Koen, ettei minulla olisi missään olosuhteessa oikeutta päättää toisen ihmisen puolesta jos hän on omasta mielestään syntynyt väärään sukupuoleen.

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja olen tyytyväinen, että translaki saadaan vihdoin eduskuntaan. Suomessakaan tasa-arvo ei ole vielä läheskään valmis, tarvitaan systemaattista tasa-arvotyötä joka johtaa kansalaisten parempaan henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Tasa-arvon paremman toteutumisen puolesta aion itsekin tehdä töitä jatkossakin niin kuntapäättäjänä kuin ensi kevään jälkeen (jos äänestäjät niin päättävät) eduskunnassakin.  

 “Jos et muuten tiedä mitä teet, ole heikomman puolella” – Rafael Paasio. 

Jussi Tauriainen (sd.) eduskuntavaaliehdokas, kaupunginvaltuutettu.